avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie (inter)nationala.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie (inter)nationala.

Buna.
Locuiesc legal in afara Romaniei si peste ceva timp voi deveni cetatean al acestui stat. Pastrez in acelasi timp si cetatenia romana insa este evident ca nu mai locuiesc efectiv in Romania. In aceste conditii pot adiopta un copil din Romania?
Am tot citit pe internet ca numai bunicii aflati in afara Romaniei pot sa isi adopte nepotii. Ce se poate face intr-un caz ca al meu? Detin un apartament in Romqania dar este evident ac nu pot simula ca am si un serviciu. Am inteles ca Autoritatea tutelara a fiecarui judet face vizite la domiciliu in timpul procedurii de adoptie deci este exclus sa umblu cu minciunele etc.
Sintetizand: vreau sa adopt un copil, nu mai locuiesc in Romania si nici nu sunt mari sanse sa vin sa stau cate 6 luni cum citisem pe undeva., nu mai am carte de identitate pe adresa unde am apartamentul insa asta s-ar putea rezolva (in pasaport am mentiunea de cetatean roman cu domiciliul in strainatate) Va rog sa ma luminati ce posibilitati sunt (daca exista !) pentru adoptie.
Va rog nu imi scrieti links sau articole de lege. Am citit tot ce am gasit pe internet..
Deci v-as ruga sa imi scrieti daca stiti de vreun caz concret si, fireste, daca vreun avocat care mai scrie pe aici a avut contact direct cu o asemenea procedura.
As mai vrea sa precizez ca eu insumi sunt adoptat, a fost unul din bunele lucruri care mi s-a intamplat in viata si as vrea sa dau aceiasi sansa si altui copil. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 18:49, 2 Octombrie 2008
In Romania adoptia internationala a fost oprita in 2001 iar in cazul dumneavoastra puteti opta pentru adoptie nationala.
Problema este ca trebuie sa aveti legaturi stranse cu copilul pe care doriti sa-l adoptati si acest lucru este foarte greu in cazul dumneavoastra.Puteti incerca sa obtineti incredintare in vederea adoptiei si sa luati copilul in tara de resedinta.
Alte detalii le puteti obtine de la Directiile de Prot. Copilului.
eu.ro.lex a scris:
Puteti incerca sa obtineti incredintare in vederea adoptiei si sa luati copilul in tara de resedinta.
Alte detalii le puteti obtine de la Directiile de Prot. Copilului.


Multumesc pentru raspuns.
Aceasta incredintare in vederea adoptie e ca o perioada de proba?
Cine ia aceasta decizie? Tribunalul, Directia de protectie a Copilului? Multumesc.
Procedura adopţiei interne presupune pentru persoana sau familia care doreşte să adopte parcurgerea dupa caz a urmatoarelor etape:
• Obţinerea atestatului de persoană sau familie aptă să adopte ;
• Încredinţarea copilului în vederea adopţiei ;
• Încuviinţarea adopţiei ;
Procedura adopţiei interne presupune pentru copilul care urmează să fie adoptat parcurgerea dupa caz a urmatoarelor etape:
• Deschiderea procedurii adopţiei interne ;
• Încredinţarea în vederea adopţiei ;
• Încuviintarea adopţiei ;
Vedeti Legea nr. 273/2004 prvind regimul juridic al adopţiei.
Pentru mai multe detalii va puteti adresa Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la domiciliul solicitantului sau Oficiului Român pentru Adopţii este un organ de specialitate al Guvernului României, înfiintat în baza Legii nr.274/2004 si care reprezintă autoritatea centrală româna în domeniul adopţiei.
NU exista adoptie nationala, ci interna si asta inseamna ca ambele parti au domiciliul in Romania.
Procedura e lunga si presupune foarte multe resurse de orice natura: financiara, psihica, temporala in special...
Daca userul nu se muta in Romania, nu vad cum sa reuseasca; pe langa atestat, mai sunt vizitele regulate, problemele cu copilul, lipsa de informatii despre el...

Cunosc cazuri care, dupa 2 sau 4 ani de la incredintare, inca nu au finalizat adoptia... :D Cu adrese si memorii la Oficiu, la Directie... :((
Nu mai fac adoptii prea mult pentru ca incarcatura psihologica e grotesca; nu ma refer numai pentru client, ci si pentru mine. Nu mai spun cum e pentru el...
Spre exemplu, un motiv de adoptie a fost lipsa timpului ca sa faca un copil... asa incat, a avut incredintat unul... doi... Ce sa va spun, ca mama naturala nu-si dadea consimtamantul ca sa obtina bani de la adoptatori si Autoritatea nu trecea peste el ... probabil din motive similare?
Sau cazul in care parintii viitori au ramas socati de crizele copilului incredintat despre care stiau, cu certificat medical si tot, ca e sanatos?
Dar mai bine nu intru in astea si amintesc numai ca dupa toata tevatura, concediul celor doi (luat ca sa-si revina dupa trauma psihica prin care au trecut) a fost mai lung decat timpul sa faca un copil...
Inca mai plang amandoi si se gandesc la faptul ca nici pisica dinainte nu o mai au, ca au dat-o, ca nu era bine pentru copil...
Sunt mai singuri decat cand au inceput demersurile... si mai deprimati.

Nu urmaresc sa nu mai fie adoptati copii, ci urmaresc responsabilizarea tuturor celor care au de-a face cu acest domeniu asa incat sa stie la ce sa se astepte si sa faca demersurile corect, legal, cu plangeri si tot ceea ce este nevoie.
Cred ca e mai bine sa stiti dinainte in ceea ce va afundati.

Mult succes si noroc!
Multumesc pentru raspuns.
Deci se pare ca pentru romanii cu domiciul legal in strainatate nu exista practic nici o solutie.
Inteleg foarte bine si pozitia dvs. fata de anumite probleme care pot apare in toata tevatura asta cu adoptia.
Si vorbind din punctul de vedere al unui fost copil adoptat sa stiti ca nici de partea asta lucrurile nu stau simplu.
Cred ca si adoptatorii si adoptatii trebuie creditati cu un dram de incredere.
O zi placuta.


AVLIL a scris:

NU exista adoptie nationala, ci interna si asta inseamna ca ambele parti au domiciliul in Romania.
Procedura e lunga si presupune foarte multe resurse de orice natura: financiara, psihica, temporala in special...
Daca userul nu se muta in Romania, nu vad cum sa reuseasca; pe langa atestat, mai sunt vizitele regulate, problemele cu copilul, lipsa de informatii despre el...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia borcocialisa borcocialisa buna.sunt noua pe acest forum.as dori daca poate cinev sa imi dea cateva informatii despre adoptia unui copil. -cu ce acte e incepe -daca exista o condite in ... (vezi toată discuția)
Infiere copil nou nascut zgubi zgubi Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca se poate infia un copil nou nascut - cu acordul mamei (tata necunoscut) fara a avea certificat de familie adoptatoare si ... (vezi toată discuția)
Despre adoptie juliavilian juliavilian DACA NU SUNTEM CASATORITI LEGAL DAR SUNTEM IMPREUNA DE 7 ANI SI VREM SA INFIEM UN COPIL CUM TREBUIE SA PROCEDAM? (vezi toată discuția)